info@energjia.al

Rënia e çmimeve të naftës në tregjet ndërkombëtare gjatë sesionit të së Mërkurës është  reflektuar edhe në tregun me shumicë në vend gjatë ditës së sotme. Gjatë sesionit të sotëm, nafta me shumicë në dy portet e vendit shitet me 145.64 lekë për litër, në rënie me 1.32% në krahasim me sesionin e kaluar.

Çmimi i pasqyruar është aktual dhe i referohet vetëm ditës së sotme. Luhatjet në çmimin e shumicës vijnë, përveç çmimit me të cilin kuotohet në bursë, edhe në bazë të kostove të transportit, cilësisë së produktit të zhdoganuar, kursit të këmbimit ndërmjet dollarit dhe lekut, si dhe barrës  shtetërore.

Këto të dhëna i referohen çmimit përfundimtar me të cilin nafta del nga dy portet e vendit, atë të Durrësit dhe atë të Vlorës, ku përfshihen edhe të gjitha kostot që janë të detyruara me ligj, përfshirë barrën shtetërore, që sot fiksohet në rreth91.4 lekë për litër.

Scan Tv,  23.02.2017

Në kuadër të transparencës ndaj medias dhe opinionit publik, Ministria e Energjisë dhe Industrisë informon sa vijon lidhur me zhvillimet më të fundit referuar çështjes së protestës dhe grevës së banorëve të fshatit Zharrëz.

Me datë 21.02.2017, në Bashkinë Patos, zv.ministri Ilir Bejtja, prefekti Bushaj, kryebashkiakja Balilaj dhe deputetja Dhima pritën në një takim përfaqësues të komunitetit dhe protestuesve të Zharrëzës me të cilët diskutuan mbi situatën e krijuar nga lëkundjet në këtë zonë në periudhën Nëntor-Dhjetor 2016.

Në cilësinë e përfaqësuesit të Grupit të Punës Ndërministror të ngritur nga Kryeministri, z.Bejtja ju ka komunikuar pjesëmarrësve masat e marra dhe ato që po ndërmerren për zgjidhjen e problemeve të konstatuara prej banorëve. Në përfundim të diskutimeve, përfaqësuesit e komunitetit ranë dakord të ndërpritet greva dhe të bashkëpunojnë për përmbushjen e masave me sukses.

Konkretisht:

1. Është bërë tashmë nga MEI ndalimi i injektimit të ujit teknologjik në gëlqeror në zonën e Zharrëzës, në tre puse që nga data 26.12.2016. Nga kjo kohë u konstatua edhe nga përfaqësuesit e komunitetit se nuk ka pasur më lëkundje në zonë. Nga ana e banorëve u kërkua që të ndalohet në mënyre permanente injektimi i ujit në gelqërorë në këtë zone, ashtu siç edhe theksohet në urdhrin e Kryeministrit.

2. Është në finalizim blerja nga ana e Albpetrol e 3 sizmografëve dhe 6 akseleromarrësve që do të shërbejnë për matjen e saktë dhe monitorim të lëkundjeve në zonë në të ardhmen. Ka filluar puna për ndërtimin e bazamenteve për instalimin e tyre dhe ky proces ka nisur që nga dt. 27.01.2017.

3. Instituti i Gjeoshkencës ka propozuar një listë me ekspertë të huaj të pavarur midis disa instituteve të specializuara për këtë qëllim në rajon dhe botë. Është dakordësuar me Bankers Petrolium për tu ulur e caktuar bashkarisht, në përputhje me detyrimet ligjore ekspertin e pavarur për vlerësimin e të dhënave sizmike të deritanishme dhe nxjerrjen e konkluzioneve finale për identifikimin e shkakut të lëkundjeve.

4. Që prej vitit 2014 por edhe tanimë në mënyrë më intensive që prej 22.12.2016, Albpetrol po monitoron dhe kontrollon të gjithë hapësirën e fushës së naftës e gazit të Patoz-Marinzës dhe në veçanti injektimin e ujit në nëntokë.

5. Është bërë vlerësimi nga ana e SHGJSH (Shërbimit Gjeologjik Shqiptar) lidhur me qëndrueshmërinë e tokës për sigurinë e ndërtesave në zonën e Zharrëzës. Është arritur në konkluzion shkencor se nuk ka rrezik të shkatërrimit të strukturës së tokës në sipërfaqe dhe shtëpitë mund të vazhdojnë të ndërtohen në të njëjtin vend ku janë sot.

6. Bashkia në bashkëpunim me Drejtorinë e Emergjencave Civile ka bërë një vlerësim paraprak të gjendjes së dëmeve të shkaktuara dhe janë verifikuar dëme në 508 shtëpi. 70 prej tyre janë konsideruar për ndërhyrje të menjëhershme për sistemim të banorëve përkohësisht, riparim të dëmtimeve dhe ndërtim të banesave të reja kur ato janë të pabanueshme.

7. Bashkia është në përfundim të një vlerësimi përfundimtar për këtë gjendje dëmesh dhe do ta dërgojë menjëherë pranë Prefektit të Fierit e më tutje, të ndjekë rrugët ligjore me procedurë të përshpejtuar për ndërhyrjen dhe sistemimet e mësipërme. Një pjesë e familjeve, 7 prej tyre janë sistemuar tashmë në mënyrë të përkohshme nga Bashkia.

8. U dakordësua që të merren masa për përmirësimin e mjedisit dhe të operimit në fushat e naftës brenda standardeve mjedisore duke mos shkaktuar ndotje si në sipërfaqet bujqësore ashtu edhe në ujërat e pijshëm nëntokësore.

9. Autoritetet e pranishme ju kërkuan përfaqësuesve të komunitetit të Zharrëzës të ndërpritet greva dhe të bashkëpunohet për zbatimin e planit të masave të urdhëruara nga Kryeministri dhe masave të tjera të rënë dakord në këtë takim. Përfaqësuesit e komunitetit ranë dakord për angazhimin e tyre për ndërprerjen e grevës.

energjia.al  23.02.2017

European Commission will allocate 14 million euro for the Trans-Adriatic Pipeline. This fund will be used for research in archaeological areas, thus ensuring their protection from construction works for the TAP pipeline that will transport gas from Azerbaijan to Western Europe through Albania.

In total, EU member states have agreed to fund European Commission projects for an amount of 444 million euro.

In total there are 18 projects, defined as a priority for the union, and TAP is singled out as one of them.

A few days ago, the Vice President of the European Commission stated that the Trans-Adriatic Pipeline, as part of the Southern Gas Stream, is a key priority for the European Union, since it guarantees energy stability through diversification.

Among other things, the European Union emphasized that the completion of the project within the planned time-frame, 2020, is of particular importance to the union.

On Thursday, the third meeting of the Ministerial Council of the Southern Gas Stream is expected to be held in Baku Azerbaijan.

The Ministerial will be attended by representatives of Albania, Azerbaijan, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Georgia, Greece, Italy, Montenegro, Serbia, Turkey as well as representatives from the United Kingdom and the United States.

Scan Tv,  23.02.2017

Punimet për ndërtimin e gazsjellësit adriatiko-jonian mund të fillojnë në harkun e dy-tre viteve të ardhshme, deklaroi ministrja malazeze e ekonomisë, Dragica Sekulic, e cila ndodhet në Baku gjatë punimeve të takimit të tretë ministerial të këshillit  të korridorit jugor të gazit.

Në këtë takim, Shqipëria përfaqësohet nga zëvendës Ministri i Energjisë, Ilir Bejtja.

Gazsjellësi adritiko-jonian ndërkohë është një degëzim i gazsjellësit Trans-Adriatik. Ky i fundit do të çojë gazin azer në Europën perëndimore nëpërmjet Italisë.

Vendet e Ballkanit ndërkohë kërkojnë të përfitojnë, dhe për këtë arsye kanë rënë dakord në ndërtimin e gazsjellësit adriatiko-jonian, që do të transportojë gazin azer nga Shqipëria, më lart në mal të Zi, Split të Kroacisë, e deri në Slloveni.

Gjatë ditëve të fundit janë bërë përpjekje të shumta edhe në nivel të lartë për të përshpejtuar procesin e ndërtimit të këtij gazsjellësi. Në Kroaci ky projekt është në një fazë të avancuar dhe konkrete, ndërkohë që pritet vetëm implementimi.

Në Shqipëri dhe Mal të Zi, projekti është ende në faza përgatitore tha ministrja malazeze në Baku të Azerbajxhanit ku është e pranishme së bashku me zëvendës ministrin shqiptar të energjisë.

“Ne po mbarojmë planifikimin dhe dizejnimin, dhe shpresojmë se në dy ose tre vite të jemi gati për të nisur punimet”, nënvizoi ajo.

“Ky është një ndër projektet me prioritet të lartë për Europën dhe ne do të bëjmë maksimumin”,shtoi ajo. Vendet e Ballkanit perëndimor shpresojnë shumë të ky gazsjellës duke qënë se janë të varfra në burime të gazit natyror dhe aktualisht janë të varura tërësisht nga gazi rus.

Kapaciteti i këtij gazsjellësi do të jetë prej 5 miliardë metër kub gaz në vit. “Tap” ka nënshkruar memorandume bashkëpunimi për ndërtimin e këtij gazsjellësi me disa kompani si dhe me qeverinë shqiptare. Takimi ministerial i Bakut u çel nga presidenti azer, Aliyev.

Scan Tv,  23.02.2017

Çmimet e naftës u regjistruan në rritje prej rreth 1% në orët e para të sesionit të së Enjtes duke zhbërë kështu një pjesë të humbjeve të pësuara gjatë sesionit të djeshëm.

Rritja vjen si pasojë e të dhënave surprizë që flasin për një rënie të rezervave të naftës në Shtetet e Bashkuara të Amerikës por edhe rënie të importit. Këto të dhëna i japin shtysë perceptimit të përgjithshëm se më në fund, hendekut kërkesë-ofertë po i vjen fundi.

Në çelje të sesionit të sotëm, nafta Brent e Londrës kuotohej pranë nivelit të 56.24 dollarëve për fuçi, ndërsa ajo bruto amerikane pranë 54 dollarëve për fuçi. Gjatë javës, hendeku mes dy benchmarkëve kryesorë është ngushtuar ndjeshëm, me thuajse 1 dollarë.

Scan Tv,  23.02.2017

Çmimet e naftës së papërpunuar shënuan rritje mëngjesin e kësaj të enjteje.

Treguesit referencë për naftën e papërpunuar amerikane, WTI, u rritën me 0.8 për qind dhe u tregtuan me 54.04 dollarë për fuçi.

Treguesit referencë për naftën e papërpunuar europiane, Brent, u rritën me 0.8 për qind dhe u tregtuan me 56.30 dollarë për fuçi.

Revista Monitor,  23.02.2017