info@energjia.al

Replika në Kuvend e Ministrit të Energjisë dhe Industrisë z.Damian Gjiknuri pas fjalës së deputetit Ben Blushi

Kjo është dëshmi e njohurive të dobëta që ke, aq sa i kërkon Parlamentit të ndryshojë udhëzimin e KQZ-së. Je një njeri i cili do që të bëhesh i madh, do të marrësh një parti si LIBRA e ta bësh faktor politik por duhet ta kuptosh se nuk ka gjë më absurde që të mendosh se ne nuk duam që të lëmë të konkurosh apo që ligji do të të pengojë që të konkurosh. Ne ku ta gjejmë që ti të konkurosh e të provosh që romanticizmi yt, poezia jote shtetare nuk do të ketë asnjë vlerë për elektoratin shqiptar.

Po i shohim të gjithë edhe spekulimet që po bën me Zharrëzën. Të kam dëgjuar se fatkeqësisht nuk ndodhesha këtu seancën e kaluar. Po bën një spekulim të pastër që nuk të çon kurrkund. Një njeri që pretendon që ka qenë ministër apo që pretendon që partia e tij ndonjëherë do të jetë pjesë e qeverisjes, nuk mund të bëjë deklarata të tilla. Qeveria shqiptare ka zbatuar çdo masë të mundshme në dobi të qytetarëve por duke mos vënë në dyshim edhe investimin që kryhet në sektorin hidrokarbur. Ne pezulluam injektimin e ujit teknologjik edhe pa qenë të sigurtë se ka lidhje shkak-pasojë mes injektimit në tokë dhe lëkundjeve që shkaktohen. Sa për ta ditur shqiptarët, vetëm kjo i kushton ekonomisë shqiptare 1600 fuçi minus në ditë, gati 20 milion dollarë. Kemi pezulluar prodhimin atje vetëm e vetëm që të investigojmë siç duhet, nëpërmjet ekspertizës ndërkombëtare dhe të gjithëpranuar se a ka lidhje fenomeni hidrokarbur me tërmetet.

Këto nuk janë dëshira! Vjen ti dhe do të bësh politikë, shkon aty takon ca njerëz. Në grevë urie mund të hyjë kushdo për shumë lloj çështjesh por një qeveri duhet të mbajë në ekuilibër interesin publik dhe interesat e qytetarëve duke mos dëmtuar as ekonominë. Grupi i punës ngritur për këtë çështje ka reaguar menjëherë.  U pezulluan veprimet hidrokarbure në atë zonë duke i shkaktuar edhe dëm ekonomisë shqiptare por gjithësesi një vendim në dobi të qytetarëve. Janë marrë vendimet e duhura që është vlerësimi nga ana e emergjencave civile për dëmet që janë bërë aty dhe masat emergjente që duhen për të evakuar qytetarët nëse kanë nevojë. Disa nga ata nuk pranojnë të dalin. Si është kjo? Është mirë që ata nuk pranojnë të dalin edhe kur emergjenca civile shkon dhe i thotë që duhet të vlerësojmë shtëpitë nëse janë të banueshme apo jo, nëse ka rrezik?!?!

U kemi pezulluar aktivitetin në atë zonë dhe nuk ka më shkak për të qenë ajo pasojë pavarësisht se termete mund të ketë pasi mund të jenë natyrale. Atëherë çfarë mund të bëjë më tjetër qeveria?! Ndërkohë, për të informuar publikun, ne po përzgjedhim një institut ndërkombëtar sepse këto janë procese të vështira. Janë fenomene shkencore këto, nuk janë si ato poezitë e tua, vjen bën ndonjë rrëfenjë këtu dhe do të krijosh shtet. Nuk bëhet shteti kështu mo!!

Ti si LIBRA mendon se përfaqëson shtresën intelektuale se kështu të kam dëgjuar të thuash. Njerëzit që pretendon ti që do të dëgjojnë dhe do të shkojnë mbrapa kështu i bëjnë lidhjet shkak-pasojë?! Apo siç thua këtu i kërkoj rilindjes të ndryshojë udhëzimin e KQZ-së?! Blush mos bëj spekulime të tilla! Unë i bëj thirrje atyre banorëve të mos përdoren politikisht. Ne do të bëjmë zgjidhjen më të mirë të mundshme për qytetarët. Nëse vërtetohet se ka lidhje shkak-pasojë për shkak të operacioneve hidrokarbure, banorët do të dëmshpërblehen dhe aty nuk do të ketë më operacione hidrokarbure.

Sot që flasim, pavarësisht dëmit ekonomik që i shkaktohet ekonomisë, kemi hyrë edhe në konflikt financiar me ta. Më përpara, këto fenomene ishin por asnjë zotëri këtu nuk guxonte ta ngrinte këtë problem, aq më tepër të pezullonte operacionet hidrokarbure duke i shkaktuar dëm edhe ekonomisë shqiptare vetëm për të adresuar shqetësimin e banorëve. Asnjë nuk e ka bërë këtë. Përkundrazi, kjo qeveri e bëri. Të them se nëse do të bëhesh politikan merru një çik më shumë me prozë politike, jo me poezi.

Faleminderit,

energjia.al  17.02.2017

Një projekt serioz investiv që është bërë nga KEDS në Istog, nga ndikuar dukshëm pozitivisht edhe në jetën dhe punën e ekonomive kryesisht familjare në fshatin Rakosh të kësaj ane.

Rakoshi, fshat i njohur për kultivimin e pemëtarisë është përfitues i  investimeve të KEDS-it, gjithnjë me normat e standardeve të larta evropiane, e që drejtpërdrejt kanë ndikuar në përmirësimin e kualitetit të energjisë, tensionin stabil dhe rënien në masë të madhe të humbjeve në këtë anë.

Lehtësirat nga investimi i shohin dukshëm banorët dhe institucionet lokale të komunës së Istogut. Hakim Jahaj, nga kjo anë thotë se projekti i KEDS-it që ka zgjatur në disa faza, tashmë po i jap efektet pozitive.

“Thënë të drejtën kur punët kanë filluar, shumë kush pak e ka besuar se po bëhet diçka serioze. Kjo nga fakti se ky fshat asnjëherë nuk ka pasur mbështetje nga ndonjë institucion ose organizatë nga niveli qendror, përpos nga komuna. Por, kur KEDS dërgojë operatorët në terren atëherë u pa se po bëhet diçka. Kjo ishte gjëja e parë. Tjetra që mund të them është se investimi ka dhënë efekte dukshëm edhe tek shtëpitë tona, konkretisht tek amvisëritë, pastaj ekonomitë në përgjithësi. Këtu në të kaluarën kemi pasur tension me të cilin as stabilishmentet më elementare nuk kanë funksionuar, si TV, frikot e kështu” shprehet Jahaj.

Zëdhënëse e komunës së Istogut, Jeta Balaj konfirmon bashkëpunimin e mirë të KEDS-it me komunën edhe në këtë projekt.

“Gjatë vitit 2015, sidomos 2016, KEDS-i ka sjellë investime te shumta në komunën tonë. Investime janë bërë në shume fshatra rreth. Projekte të tilla si ai në fshatin Rakosh i cili ka përmirësuar furnizimin stabil e kualitativ me energji janë shembuj të punës që kjo kompani po e bënë. Rakoshi normalisht që meriton investime të tilla” , thotë zëdhënësja BalaSe investimi në fshatin Rakosh ka qenë madhor, e konfirmon edhe KEDS.

“Dy Trafo, njëra me fuqi 400 kVA dhe tjetra me fuqi 100 kVA, 43 shtylla betoni për tension të mesëm, 110 shtylla betoni për tension të ulët dhe 7 mijë metra kabllo ajrore për tension të ulët janë pjesë e pakos investive që i kanë takuar fshatit Rakosh, në kuadër të investimeve të kompanisë tonë, të cilat po shtrihen në tërë Kosovën” , thuhet në përgjigjen e KEDS-it rreth investimeve në këtë projekt.

Vetëm në fshatin Rakosh, nga investimet e KEDS-it drejtpërdrejt kanë përfituar 121 ekonomi familjare.

Agjensia e lajmeve ekonomia,  17.02.2017

Fshati Muhadër i Gjakovës është duke u pajisur me rrjet të ri elektrik. Punët janë në përfundim e sipër dhe po kryhen nga ekipet e KEDS-it në distriktin e Gjakovës.

Nevoja për ndërrim të rrjetit elektrik ka ardhur pasi që rrjeti i mëhershëm ishte shume i vjetruar dhe paraqiste probleme te banorët e fshatit.

Në kuadër të këtij projekti që tash është gati në përfundimjanë vendosur 22 shtylla betoni 12 metërshe, janë montuar 25 konzolla metali dhe 142 izolatorë 20 kV.

Gjithashtu është punuar edhe në rrjet të tensionit të ulët ku janë ngritur 54 shtylla 9 metërshe dhe janë instaluar 870 kabllo.
Sipas inxhinierëve të KEDS që kanë mbikëqyrë projektin me ngritjen e trafostacionit në këtë fshat kanë përfituar 102 shtëpi, ku deri më tash kanë pasur tension jo stabil dhe të dobët për shkak të rrjetit të vjetruar.

Agjensia e lajmeve ekonomia,  17.02.2017

Çmimet e naftës shënuan rritje mëngjesin e ditës së sotme, duke qenë se Organizata e Vendeve Eksportuese të Naftës (OPEC-u) e theksoi faktin se ajo do mundohet në maksimum së bashku edhe me ndihmën e vendeve të tjera prodhuese për të reduktuar në maksimum prodhimin si pasojë e mbingopjes së tregut.

Treguesit referencë për naftën e papërpunuar amerikane, WTI, u rritën me 0.2 për qind dhe u tregtuan me 53.42 dollarë për fuçi.

Treguesit referencë për naftën e papërpunuar europiane, Brent, u rritën me 0.1 për qind dhe u këmbyen me 55.74 dollarë për fuçi.

Revista Monitor,  17.02.2017

Energjia që humbet në linjat e transmetimit dhe shpërndarje së energjisë vijon të lartë për shkak të amortizimit të rrjetit. Këtë humbje vetëm në sistemin e transmetimit pritet të arrijnë një vlerë prej 8 milionë euro në vit.

Përllogaritja është bërë nga Operatori i Sistemit të Transmetimit të energjisë dhe është raportuar pranë |Entit rregullator të energjisë i cili aktualisht po merret me konsultimin dhe përcaktimin e një tarifë të re të transmetimit për këtë vit.

Në bazë të ligjit për energjinë të vitit 2015, OST prokuron energjinë për të mbuluar humbjet që krijohen në rrjetin e transmetimit që përfshin linjat e tensionit të lartë..

Sipas relacionit të OST për vitin 2017 humbja e energjisë në rrjet është vlerësuar në rreth 160 milionë kilovatorë. Kjo sasi energjisë do të blihet me bazë tregu dhe është vlerësuar 160 milionë kilovatorë.

Çmimi i energjisë në bursa pritet që këtë vit të jetë mesatarisht 50 euro për MË/h dhe fondi për blerjen e kësaj sasie i korrespondon një vlerë prej mbi 1 miliardë lekësh ose 8 milionë eurosh.

Sistemi i transmetimit të energjisë elektrike në Shqipëri drejtohet nga Operatori i Sistemit të Transmetimit (OST sh.a), një shoqëri publike me 100% të aksioneve shtetërore.

OST është krijuar në korrik 2004, si rezultat i reformimit dhe ndarjes së Korporatës Elektroenergjetike Shqiptare, nga një shoqëri e organizuar vertikalisht me funksione të gjenerimit, transmetimit dhe Shpërndarjes së energjisë elektrike, në tre shoqëri të veçanta.

OST kryen funksionet e Operatorit të Rrjetit të Transmetimit, Operatorit të Sistemit të Dispeçimit dhe Operatorit të tregut.

Operatori i Transmetimit të Energjisë OST ka kërkuar dyfishim të tarifës për periudhën 31 mars-31 dhjetor 2017. Tarifa e kërkuar është 1.17 lekë për kilovatorë nga 0.65 lekë që është aktualisht.

Sipas shpjegimeve që vetë OST ka dhënë, rritja e tarifës kërkohet për të realizuar rreth 7,6 miliardë lekë të ardhura që duhen për të mbuluar shpenzimet e aktivitetit.

Revista Monitor,  17.02.2017

Kërkuesit e Penn State University kanë krijuar një bateri që shfrytëzon ndotjen në mjedis për të prodhuar energji.
Bateritë alternative janë e ardhmja. Ose më mirë e tashmja. Janë të shumtë studiuesit që përdorin metoda të ndryshme për të karikuar pajisjet tona elektronike. Në Penn State University, në Shtetet e Bashkuara, një grup kërkuesish ka krijuar një bateri që prodhon energji nga dioksidi i karbonit.

Shkencëtarët e Universitetit të Pensilvanisë kanë krijuar një tip baterie që rikarikohet, ku elektrolitet të cilët përmbajnë një ose më shumë substanca elektroaktive, rrjedhin përmes një qelize elektrokimike që shndërron energjinë kimike direkt në energji elektrike. Teknika që përdoret për të prodhuar energjinë quhet gurgullimë. Lëngjet kanë përqendrim të ndryshëm të dioksidit të karbonit dhe nivele të ndryshme pH, – dhe pikërisht kjo mungesë ekuilibri gjeneron energji elektrike.

Është hera e parë që një grup kërkuesish krijon një bateri që ushqehet me co2, por fuqia e saj është 200 herë më e madhe se bateritë e mëparshme. Ndër të tjera, bateri të ngjashme të prodhuara më parë kishin nevojë për temperatura të larta dhe për më shumë kohë për të prodhuar energji – bateria ekologjike funksionon në temperatura ambienti me materiale me kosto të ulët.

E ardhmja e baterisë

Grupi amerikan i kërkimit ka pranuar se projekti i tyre nuk është gati për t’u përdorur në një shkallë të gjerë dhe në pajisjet aktuale. Por ideja e tyre është për ta përfshirë këtë tip baterie sa më shpejt të jetë e mundur në fabrikat që përdorin lëndë djegëse. Në praktikë, bateria do të shfrytëzonte ndotjen që shkakton fabrika për të prodhuar energji elektrike dhe për të ulur nivelin e dioksidit të karbonit në ajër.

Revista Monitor,  17.02.2017

Pas një takimi konsultativ me bizneset e lidhura në 35 kv Ministria e Energjisë ka pranuar kërkesën e tyre për të shtyrë afatet e daljes në tregun e pavarur të energjisë, njoftuan burimet zyrtare në Ministrinë e Energjetikes.

Përfaqësuesit e Ministrisë së Energjisë dhe industrisë ashtu sikurse edhe Operatorit të Shpërndarjes së Energjisë Elektrike zhvilluan sot një takim informues dhe konsultues me bizneset që kanë detyrimin për të dalë në tregun e lirë të energjisë.
Në mbështetje të ligjit të ri për sektorin e energjisë elektrike, OSHEE ka evidentuar 73 subjekte të lidhura në rrjetin 35 kV të cilat duhet të respektojnë këtë detyrim për të gjetur mundësinë alternative të furnizimit dhe shkëputur nga operatori publik.
Aktualisht ka përfunduar procesi i instalimit të matëseve në këto subjekte dhe po vazhdon miratimi i kuadrit ligjor e rregullator të nevojshëm që këto biznese të mund të furnizohen në tregun e lirë.

Gjatë diskutimeve që u realizuan, Ministria e Energjisë dhe industrisë pranoi kërkesën e këtyre bizneseve për tu dhënë pak më shumë kohë në dispozicion për shkëputjen nga OSHEE. Afati i mundshëm i përfundimit të të gjithë këtij procesi do të jetë data 30 Qershor 2017. Ligji përcakton gjithashtu afatin dy mujor në të cilin këtyre subjekteve u garantohet furnizimi nga OSHEE në cilësinë e furnizuesit të mundësisë së fundit.

Të 6300 bizneset e mëdha që konsumojnë në 35 dhe 20 kilovolt do të nxirren në tregun e lire energjisë dhe për rrjedhojë nuk do të jenë të mbrojtur nga çmimet e tregut. Sipas ligjit të ri për sektorin e energjisë ata duhet ta gjejnë lirisht energjinë që ju duhet për konsum nëpërmjet një ndërmjetësi apo një furnizuesi.

Ekspertët e sektorit rekomandojnë që këto biznese deri në krijimin e Bursës së Energjisë duhet të prokurojnë energjinë, duke bërë kërkesa në shumë operatorë  dhe lidhin kontrata furnizimi të paktën njëvjeçare. Në këtë mënyrë ato kanë mundësi të shmangin luhatjet e çmimeve në treg gjatë vitit.

Bizneset do jenë të ekspozuara ndaj rritjes së çmimit të energjisë, sidomos në kohë thatësirash pasi furnizimi i vendit në këto periudha është i varur tërësisht nga importet. Nëse KESH-it i duhet të blejë energji më çmim 120 euro megavatori siç ka ndodhur në vitin 2011, sigurisht që edhe bizneset janë të ekspozuara nga çmimet e larta, nëse kjo ngjarje përsëritet.

Gjithsesi edhe pas liberalizimit të tregut, bizneset rrezikohen nga furnizimi me energji. Operatori i Shpërndarjes do të mbajë përgjegjësinë e furnizuesit më të fundit. Që do të thotë se nëse një nga konsumatorët e mëdhenj të energjisë do të dështojë të gjejë furnizuesin në tregun e lire atëherë OSHEE do të vijojë të furnizojë. Por në këtë rast ndryshon kushti për çmimin, i cili do të jetë më i lartë. Gjithsesi tarifat do të miratohen nga Enti Rregullator i Energjisë duke marrë një konsiderate analizën e kostove.

Revista Monitor,  17.02.2017